Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 1 грудня - День Іллі Муромця (авегі Перуна)



1 грудня - День Іллі Муромця (авегі Перуна)

Що за день? 1 січня 2009
1 грудня - День Іллі Муромця (авегі Перуна) Ілля Муромець був родом із села Карачарова, що під Муромом. У той час тут жили фінно-угри, плем'я мурома (зауважу, багато хто місцеві фінно-угри по цю пору дотримуються віри предків, а сусіди їх - лугові марійці - ніколи не були християнами, зберегли жречество).

За те, що Ілля Муромець був з племені мурома, говорить і його ім'я - викривлене фінское Ільмарінен. Ільмарінен - це фінський Перун, бог воїн і коваль, кователь. Втім, в цьому селі могли жити і вихідці з Белогорья-Кавказу - карачаевци. За свою непомерную силу, за ратні подвиги Ілля Муромець, що сидів в XII в., Почітался і слов'янами і фінно-уграмі втіленням Громовержца (фінами - Ільмарінена, слов'янами ведіческой віри - Перуна, або Ільма, християнами - пророка Іллі).

У російських бувальщину про Іллі Муромце образ богатиря злилися з образом Перуна. По суті, ці билини повністю зберегли тексти давніх пісень про Перуне. Народжений в цей день вверялі люди вести суд чесною і справедливий. "Коли перший день у році веселий (щасливий), то й рік буде такий (і навпаки)".

У цей день гадают: очищують 12 цибулин від верхніх чешуек, насипають на кожну цибулину за купці солі і кладуть їх на ніч на піч. На який балон за ніч сіль повлажнеет, такий по рахунку місяць буде дощовий. Або виймали з цибулин 12 чашок, насипали в них сіль і ставили на вікно в ніч під Новий рік. Як влажнела сіль чи ні, той місяць буде вологий, дощовий або сухою.

У цей день російська православна церква також згадує святого Іллю Муромця, мощі якого спочивають в катакомбах Києво-Печерської лаври. За свідченням Кальнофойского, ченця Києво-Печерської лаври, що сидів у XVII ст., Ілля Муромець жив за 450 років до нього, то є в XII в.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1451
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: