Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 6 січня - Католицьке Богоявлення



6 січня - Католицьке Богоявлення

Що за день? 6 січня 2009
6 січня - Католицьке Богоявлення Свято Хрещення Господнього , або Богоявлення , нарівні зі святом Великодня , є найдавнішою християнським святом. Присвячений він крещению Ісуса Христа Іоанном Крестітелем в річці Йордан . Відповідно до християнського віровчення, саме після Хрещення Ісус розпочав просвещать людей, осяяна їх світлом істини. Крім того, в Хрещенні Христове людство долучилося Його Божественної благодаті, отримавши в цьому таїнство очищення живою водою, що призводить в життя вічне. Тому прийняття таїнства Хрещення є обов'язковою умовою приналежності віруючих до Церкви.

У західній церкви свято отримав назву Богоявлення (грец. Епіфанія, Теофанія), оскільки під час Хрещення Ісуса Христа сталося особливе явище всіх трьох осіб Божества: Бог Отець з небес свідчив про крещаемом Сина і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Ісуса, підтверджуючи таким чином Слово Отця.

У церковний календар свято Богоявлення увійшов в середині II в. і спочатку відзначався разом з Різдвом Христовим (Вірменська Церква і до сих пір дотримується цієї традиції). У IV столітті святкування Різдва було перенесено на 25 грудня, а за святом Богоявлення збереглася колишня дата - 6 січня.

У католиків центральним змістом свята Богоявлення є церковне Сказання про поклоненіі Дитятка Ісуса язичницьких королів - магов Каспара, Мельхіора і Валтасара, що прийшли з дарами до Віфлеєму. У пам'ять про явище Христа поган і поклоніння трьох королів в костелах відбуваються подячні молебні, Христа як царя приносить у жертву золото, як Богу - ладан, як людині - мірра. Свято Богоявлення отримав також назву Festum magorum (Свято волхвів), або Festum regum (Свято царів) і зв'язується з поклоненіем Дитятка Ісуса трьох волхвів (трьох царів) - Каспара, Мельхіора і Валтасара.

Святкування Богоявлення полягає у відвідуванні урочистої меси у костелі та сімейному вечері після опівночі у каміна з «різдвяним поленом». За західної традиції в день Богоявлення здійснюється не тільки освячення води, але також ладану і крейди, яким віруючі пишуть біля входу в свої будинки початкові літери імен волхвів: «К + М + В». Вірять, що ці літери отгоняют злі сили і злі помисли від дому і від благополуччя сім'ї, що живе в ньому. Крейда ж зберігається весь рік, як і вода у православних. До сих пір зберігається традиція палити багаття - «епіфанскіе вогні», що висвітлюють «шлях волхвів».



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 358
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: