Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 9 лютого - День святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського

9 лютого - День святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського

Що за день? 9 лютого 2009
9 лютого - День святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського Святитель Іоанн Златоуст, архієпископ Константинопольський - один із трьох Вселенських святителів, разом зі святителя Василія Великого та Григорія Богослова.

Народився майбутній святитель в Антіохії близько 347 року, в сім'ї воєначальника. Його батько, Секунд, помер невдовзі після народження сина, мати, Анфуса, не стала виходити заміж і віддала всі сили вихованню Івана. Юнак навчався у кращих філософів і ріторов, рано звернувся до поглибленого вивчення Святого Письма та молитовного споглядання. Святитель Мелетій, єпископ Антиохійський (пам'ять 12 (25) лютого), полюбили Іоанна як сина, наставив його у вірі та в 367 році христив. Через три роки святий Іван був поставлений у читця. Після того, як святитель Мелетій був відправлений у заслання імператором Валентом, в 372 році, святий Іван разом з Феодоро (згодом - єпископом Мопсуестскім) вчився у досвідчених наставників - пресвітерів Флавіана і Діодора Тарсійского - подвижнической життя.

В 386 році святий Іван був хіротонісан єпископом Антиохійський Флавіаном у пресвітера. На нього поклали обов'язок проповідувати Слово Боже. Святий Іван виявився блискучим проповідником, і за рідкісний дар Боговдохновенного слова отримав від пастви найменування «Златоуст». Дванадцять років святий, при збігу народу, звичайно двічі на тиждень, а іноді щоденно, проповідував у храмі, колихання серця слухачів.

У 397 році, після смерті Константинопольського архієпископа Нектар, святий Іоанн Златоуст був викликаний з Антіохії для поставлена на Константинопольський кафедру. Безліч справ очікувало рішення святителя, але він почав з головного - з духовного вдосконалення священства. І тут кращим прикладом був він сам. Кошти, які призначалися для архієпископа, святої звернув на утримання кількох лікарень і двох готелів для прочан. Архіпастир задовольнявся мізерної їжею, відмовлявся від запрошення на обіди. Ревнощі святителя до затвердження християнської віри поширювалася не тільки на мешканців Константинополя, але й на Фракії, включаючи слов'ян і готовий, Малу Азію та Понтійське область. Їм був поставлений єпископ для Церкви Боспору, що знаходилася в Криму. Багато праць поклав святитель на улаштування благолепного Богослужіння: склав чин Літургії, ввів антифон спів за всенощним пильнування, написав кілька молитов чину елеосвященія.

Перебуваючи у Вірменії, святитель Іоанн намагався зміцнити своїх духовних чад. У численних листах (їх збереглося 245) епископам Азії, Африки, Європи і своїм друзям в Константинополі, він утешал страждаючих, наставляли і підтримував своїх прихильників. Взимку 406 року святий був прикутий хворобою до ліжка. Але вороги його не вгамовувався. Зі столиці прийшов наказ перевести його в глухий Пітнус (Піцунді, в Абхазії). Виснажених хворобами святитель, в супроводі конвою, три місяці в дощ і спеку здійснював свій останній перехід. У Команов сили покинули його. У гробівця святого Васіліска († близько 308, пам'ять 22 травня (4 червня)), потіхи явищем мученика ( «Не сумуйте, брат Іван! Завтра ми будемо разом»), причастилися Святих Таїн, всеохопного святитель зі словами «Слава Богу за все! »відійшов до Господа 14 вересня 407 року.

Святитель Іоанн Златоуст був похований в Команов. У 438 році Прокл, Патріарх Константинопольський (434-447), здійснюючи богослужіння в храмі святої Софії, вимовив слово похвально пам'яті свого великого вчителя, в якому порівнював святителя Іоанна Златоуста зі святим Іваном, предтечею Господнім, проповідували покаяння і також потерпілим за обліченіе пороків. Народ, що горіли любов'ю до святителя Іоанна Златоуста, не давши Патріарху докончіть свого слова, почав одностайно просити його звернутися до імператора з проханням про перенесення святих мощей святителя з Коман в Константинополь. Святитель Прокл вирушив до царя Феодосію II (408-450) і від імені Церкви і народу просив його про це. Імператор погодився і відправив у Коман особливих посланців зі срібною ракой, щоб з пошаною перевезти святі мощі. Мешканці Коман глибоко сумував через те, що їх позбавляють великого скарби, але не могли противитися царського указу. Коли ж імператорські посланці приступили до гробу святителя Іоанна, вони не змогли взяти його мощі. Тоді імператор, в каяття, написав послання святителю, просячи у нього вибачення за себе та за свою матір Евдоксію. Послання це прочитали у гробу святителя Іоанна, поклали на нього і вчинили всенощное пильнування. Потім приступили до гробу, легко підняли мощі і внесли на корабель (гробниця святителя Іоанна залишилася в Команов, поблизу Піцунді). Тоді ж довершилось исцеление убогого людини, додавши до покрову від гробу святого. Після прибуття мощей святителя Іоанна в Константинополь, 27 січня 438 року все місто, на чолі з Патріархом Проклятий, імператором Феодосієм, з усім його сінклітом і безліччю народу вийшов назустріч. Численні клирики зі свічками, кадив і хоругвами взяли срібну раку і з піснями внесли її до церкви святої мучениці Ірини. Коли Патріарх Прокл відкрив труну, тіло святителя Іоанна виявилося нетлінних, від нього виходило пахощі. Припав до гробу, імператор Феодосій II зі сльозами просив святителя простити його матір. Народ не відходив від раки весь день і всю ніч. Ранок мощі святого були віднесені до соборну церкву Святих апостолів. Коли раку була поставлена на патріаршому престолі, весь народ єдиними устами вигукнув: «Візьми престол свій, отче!» - І Патріарх Прокл з багатьма, що стояли у раки, побачили, як святитель Іоанн відкрив уста свої та й вимовив «Мир всім!».

За матеріалами сайту Православний календар
Теги святителя , святитель , іоанна , святий , після , іоанн , святого , гробу , великого , мелетій



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 267
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: