Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 7 лютого - Ікони Божої Матері, іменована «втамуй мій смуток»

7 лютого - Ікони Божої Матері, іменована «втамуй мій смуток»

Що за день? 7 лютого 2009
7 лютого - Ікони Божої Матері, іменована «втамуй мій смуток» На цій іконі Божа Матір зображена тримає правою рукою Дитятко Христа, у якого в руках развернут звоя зі словами: «Суд праведний судите, милість і щедроти творите кійждо щирому своєму; вдовиця і сиру НЕ насильству і злобу брата свого в серці не робіть». Ліву руку Богоматері доклала до Своєї голові, кілька схиляння набік, ніби вона прислухається до молитвами всіх звертаються до неї в печалех і утискові.

Ікона Божої Матері, іменована «втамує моя печалі» була принесена до Москви козаками в 1640 році і поміщена в храмі Святителя Миколая на Пупишах в Замоскворечье. Внаслідок неодноразових перебудов храму, ікона опинилася на дзвіниці.

Шанування ікони як чудотворної почалося після зцілення від неї розслабленої жінки. Хвора, що жили далеко від Москви, довгі роки страждала тяжкою недугою: у неї вболівали всі члени тіла, особливо ноги, так що вона не могла ходити. Доведена хворобою до повної знемоги, вона вже не сподівалася поправиться. Різні медичні засоби вже не приносили їй бажаного зцілення. Одного разу, коли хвора була в забутий, вона побачила ікону Божої Матері і почула від неї голос: «Вели везти себе в Москву. Там у Пупишеве, в церкві святителя Миколая, є образ «втамує моя печалі»; молись перед ним і отримаєш зцілення ».

У Москві хвора оглянула всі ікони в храмі в ім'я святителя Миколи Чудотворця, але не знайшла тієї, яка була їй у баченні. Тоді священик попросив принести із дзвіниці знаходилися там старі ікони. Коли внесли ікону «втамує моя печалі», хвора раптом вскрікнула: «Вона! Вона! »- І перехрестилися. Після молебню вона приклалися до ікони і встала з одра абсолютно здоровою.

Це диво здійснилося 25 січня (7 лютого) 1760 року. З того дня відбувається свято на честь ікони Божої Матері «втамує моя печалі». До того часу відноситься і складання служби з акафісти, вперше надрукованій в 1862 році.

З ікони зробили список, який поставили в межа Микільського храму в Пупишах. У цьому храмі зберігалися письмові свідчення про численні чуд, за молитвами Божої Матері від Її чудотворного образу. Особливо багато чудес сталося під час чуми 1771 року. Пізніше ці свідчення були знищені вогнем під час пожежі.

Згодом були написані ще декілька списків з ікони «втамує моя печалі». У Москві прославилися чуд однойменні ікони в чотирьох храмах: в ім'я святого Іоанна Хрестителя, що на Покровки; в ім'я святих апостолів Петра і Павла на Ново-Басманний; в ім'я святителя Тихона Амафунского у Арбатскіх воріт; в ім'я преподобного Сергія, «що на Рогожской ». У 1765 році один чудотворний список з ікони був перенесений з Москви до Петербурга купцем Роговіковим. Він перебував у храмі Вознесіння Господнього.

Нині чудотворна ікона «втамує моя печалі» знаходиться в храмі в ім'я святителя Миколая, «що в Кузнецов» (Николо-Кузнецький).

В Саратові, в історичному центрі міста (вул. Волжская, 36), знаходиться чудовий за своєю архітектурою храм на честь ікони Божої Матері «втамує моя печалі».

Історія цієї церкви почалася у 1903 році, коли Саратовский архітектор Петро Митрофанович Зибін зробив проект церкви-каплиці, розташованої при архієрейському домі Саратовских владик. Незабаром почалося її будівництво і закінчилося в 1906 році.

Престол архієрейського храму-каплиці був один і спочатку освячений на честь Афонської ікони Божої Матері «У утискові і смуток Утешение». Однак у народній пам'яті закріпилася трохи інше назва церкви - «втамує моя печалі».

До жовтневої революції 1917 року богослужіння в каплиці совершались щоденно монашій братією з архієрейського будинку. У роки Радянської влади будівлю, на щастя, збереглося майже в первозданному вигляді. У 1960-х роках за розпорядженням першого секретаря Саратовського обкому хрести з церкви-каплиці були зняті, і протягом довгого часу в храмі розташовувався планетарій. Однак, при реставрації ще в радянські роки, хрести на куполах храми були відновлені.

У 1993 році церква була заново освячена на честь ікони Божої Матері «втамує моя печалі». В даний час храм має статус Архієрейського подвір'я, у ньому несуть богослужбовий і кліросное послух викладачі та студенти Саратовской Православної Духовної Семінарії.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 494
Спонсорська реклама
Загрузка...
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: