Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 23 березня - Масниця - Комоедіца



23 березня - Масниця - Комоедіца

Що за день? 23 березня 2009
23 березня - Масниця - Комоедіца Зараз багато хто забули, а кто-то й не знав ніколи, що Масленица - не просто зустріч весни. Мабуть, мало хто згадає і припущення про те, що раніше називалася Масляниця Комоедіцей, знаменуя наступ весняного рівнодення. Весняне рівнодення - один з чотирьох головних свят року в древній язичницькими традиціями, по суті це землеробський Новий рік.

Субота напередодні масленой тижня називалася «маленької Масниці». У цей день було прийнято поминати померлих батьків. Вранці і ввечері, сідаючи за стіл, неодмінно запрошували померлих родичів розділити сімейну трапезу, залишали для них на всю ніч накриті столи.

Святкувати Масляну - чи не самий веселий час у році - починали з понеділка. Кожен день мав власне назву: понеділок - «зустріч», вівторок - «заігриші», середа - «Лакомка», четвер - «розгул», «перелом», «широкий четвер», п'ятниця - «Тещин посиденьки», субота - «золовкіни посиденьки », неділя -« проводи »,« прощення день ».

Масниці чекали, до неї ретельно готувалися: заливали для катання круті схили берегів, будували високі крижані і сніжні гори, фортеці, городки. Вважалося обов'язковим сходити перед останніми днями Масляниці в лазню, щоб змити з себе все погане, що було в минулому році. Працювати в ці дні заборонялося.

Останні два дні свята були наповнені загального веселощів. На льоду озер і річок штурмували снігові містечка, в яких ховалися чучело Марени під захистом ряджених. Там же влаштовували люті кулачні бої, на які збігали мужики різного віку і з різних сіл. Бились всерйоз, вважаючи, що пролита кров послужить доброю жертвою майбутньому урожаю.

У неділю переважно здійснювали обрядові дійства, проводжаючи зиму. Спалювали насаджених на жердині опудало Марени, на яке нав'язували «наузи» - старі, відслужили своє Обереги або просто старе ганчір'я з наговорив, щоб спалити на вогні обрядового вогнища все погане і отжівшее.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 841
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: