Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 20 грудня - День преподобного Ніла Столобенского



20 грудня - День преподобного Ніла Столобенского

Що за день? 20 грудня 2008
20 грудня - День преподобного Ніла Столобенского Преподобний Ніл Столобенскій народився в кінці XV століття в Новгородської області Деревской Пятіни Жабенского цвинтар. Яке ім'я носив він у світі - невідомо. Про батьків преподобного відомо лише те, що вони були селянами і людьми благочестівимі. Вони покинули батьківський дім, преподобний пішов у Псковскую область в Крипецкій монастир, де і взяв вступив з ім'ям Ніл на честь преподобного Ніла Постніка.

У 1515 році преподобний, решівшісь на отшельніческую життя, з благословення ігумена залишив Крипецкій монастир і пішов у лісну пустині поблизу річки Серемхі в Ржевском повіті. 13 років подвизався преподобний Ніл в дрімучі лісі в безперервної бою з підступами диявола. Беручи на себе вид страшних звірів, зміїв і гадів, демони спрямовуються на святого з диким свистом і криком. Святої ж, як мечем, відбивав демонскіе нападу хресним знаком і усерднимі молитвами.

Через кілька років слух про богоугодним життя преподобного поширився по навколишніх селах, і багато-хто стали приходити до святого за молитвою і словом. Всі, хто приходив отримували від нього, як від неоскудевающего джерела мудрості і благочестя, велика втіха, і преподобного Ніла превозносілі похвалив за його дивовижні подвиги і милосердя. Важко було сміренному подвіжніку від похвал людських. Він вважав себе не ухвалили в добре, а популярність свою - небезпечної для душі. Сильно забажала він мовчки і почав вдень і вночі молитися Богу і Пречистої Його Матері про те, щоб наставити його на шлях порятунку.

Одного разу під час відпочинку після молитви преподобний почув голос: «Ніл! Іди на озеро Селігер, там на острові Столобенском можеш спастися ». Святий подвижник став розпитувати, хто приходив до нього людей про це острові. Дізнавшись, що острів цей знаходиться в семи верстах від міста Осташкова, що місце це пустині, і ніхто там не живе, преподобний в 1528 році залишив Серемхскую пустинь і з радістю відправився в путь. Прийшовши на острів, преподобний Ніл побачив, що місце це дуже зручно для усамітненого мовчазного житія, та й оселився там.

Столобенскій острів дуже невеликий. На ньому рос віковий ліс, де визревало безліч ягід. Преподобний Ніл полюбив це гарне місце, оточене з усіх боків водами Селігера. Святий подвижник викопав у горі невелику печеру, в якій прожив зиму. З настанням весни, він збудував собі на тій же горі невелику келейку і каплицю. У суворій уедіненіі преподобний почав свої труди і подвиги, радіючи духом, вознося розум свій до Небесного, помишляя завжди про годині смертном і про праведність, воздаяніі в майбутнього життя. Відпочивав преподобний стоячи, опершісь на вбити в стіну «гаки». Їжу він здобував своїми працями: він обробляли землю мотико, сіяв хліб і садив овочі. Але диявол і тут не переставав озброюватися на святого й устрашал його всілякими баченням. Так, одного разу диявол явився з цілим полчіщем демонів і оточив келію преподобного, коли той робив у ній свою молитву; оцепів келію шнури, диявол з неістовим криком погрожував стащіть її в озеро, але святою молитвою отогнал бесовское полчіще.

За свої подвиги і терпіння напастей преподобний Ніл Столобенскій пріял дар прозревать таємні справи людей і согрешающіх направляти на шлях істини. Богобоязненние жителі, які займалися поблизу острова риболовством, шануючи святого, посилали йому для покорму рибу.

Преподобний подвизався на острові Столобенском 27 років і ще до кончини своєї вскопал в каплиці собі могилу, і поставив там труну. Приходячи туди кожен день, він плакав над труною про гріхах своїх. Коли, нарешті, він святий відчув наближення смерті, то благав Господа удостоїв його причастя Святих Тайн. За молитві святого, бажання його виповнилося. На острів прибув ігумен Микільського монастиря Сергій та причастя подвижника Святих Тайн. Після причастя преподобний Ніл увійшов в келію, не створив Він звичайні молитви і, взявши кадильницю, окаділ святі ікони та всю келію. Потім, опершісь руками на дерев'яні гаки, на яких він зазвичай відпочивав від тілесної втоми, преставілся до Господа. Було це 7 (20) грудня 1554 року.

На місці подвигів преподобного Ніла Столобенского в 1594 г., ієромонахом Германом заснований був Богоявленський Ніло-Столобенскій монастир, відомий як Нілова пустинь. Наснаження мощей преподобного Ніла відбувалася в 1667 р. 27 травня (9 червня). У цей день було встановлено щорічне святкування. Нині святі мощі преподобного Ніла Столобенского почивають у Богоявленському соборі монастиря.

за матеріалами: calend.ru



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 535
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: