Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 3 лютого - День преподобного Максима Грека



3 лютого - День преподобного Максима Грека

Що за день? 3 лютого 2009
3 лютого - День преподобного Максима Грека Преподобний Максим Грек (XV-XVI ст.), Який був сином багатого грецького сановника в місті Арте (Албанія), отримав блискучу освіту. В юності він багато подорожував і вивчав мови та науки в європейських країнах; побував у Парижі, Флоренції, Венеції. Після повернення на батьківщину прибув на Афон і прийняв іночество в Ватопедской обителі. Він із захопленням вивчав стародавні рукописи, залишені на Афоні іночествовавшімі грецькими імператорами (Андроник Палеолог та Іваном Кантакузеном). В цей час великий князь Московський Василь Іоанновіч (1505-1533) побажав розібратися у грецьких рукописах і книгах своєї матері, Софії Палеолог, і звернувся до Константинопольського Патріарха з проханням надіслати йому вченого грека. Інок Максим отримав вказівку їхати в Москву. Після прибуття йому було доручено перевести на слов'янська мова тлумачення на Псалми, потім тлумачення на книгу Діянь апостолів і кілька богослужбових книг.

Преподобний Максим старанно і ретельно намагався виконувати всі доручення. Але, з огляду на те, що слов'янська мова не була рідною для перекладача, природно, виникали деякі неточності в перекладах.

Митрополит Московський Варлаам високо цінував труди преподобного Максима. Коли ж Московський престол зайняв митрополит Даниїл, положення змінилося. Новий митрополит зажадав, щоб преподобний Максим перекладав на слов'янська мова церковну історію блаженного феодоритів. Максим Грек рішуче відмовився від цього доручення, вказуючи на те, що «у цю історію включені листи розкольника Арія, а це може бути небезпечно для простоти». Ця відмова посіяв ворожнечу між преподобним і митрополитом. Незважаючи на негаразди, преподобний Максим продовжував старанно трудиться на ниві духовного просвітництва Русі. Він писав листи проти магометан, папізма, язичників. Перевів тлумачення святителя Іоанна Златоуста Євангелія від Матвія, і Івана, а також написав кілька власних творів.

Коли великий князь мав намір розірвати свій шлюб з дружиною Соломон із-за її неплодства, відважний Сповідник Максим надіслав князю «Глави повчальні до заступникам правовірних», в яких він переконливо довів, що положення зобов'язує князя не кориться твариною пристрастям. Преподобного Максима уклали до в'язниці. З того часу розпочався новий, багатостраждальний період життя преподобного. Неточності, виявлені в перекладах, були порахується преподобному Максиму в провину, як навмисне псування книг. Важко було преподобному у в'язниці, але серед страждань він стяжал та велику милість Божу. До нього з'явився Ангел і сказав: «Терпи, старець! Цими муками позбутися вічних мук ». У в'язниці подвижник написав вугіллям на стіні канон Святому Духу, який і нині читається в Церкви: «Іже манною препітавий Ізраїлю в пустелі древле, і душу мою, Владико, Духа Понаповнюй Всесвятаго, яко да про Нього вгодне служу Ти вину ...».

Через шість років преподобного Максима звільнили від тюремного ув'язнення і послали під церковним забороною в Тверь. Там він жив під наглядом добродушного єпископа Акакій, який милостиво обходився з невинно постраждалим. Преподобний написав автобіографічні твір «Думки, якими інок скорботний, укладений у в'язницю, утешал і зміцняв себе в терпінні». Ось кілька слів з цього яскравого твори: «Не тужі, не скорботи, нижче тугу, люб'язно душа, про те, що страждешь без правди, від яких належить тобі прийняти все добре, бо ти користувався їх духовно, запропонувавши їм трапезу, виконані Святого Духа ...». Лише через двадцять років перебування в Твері преподобному дозволили проживати вільно і зняли з нього церковне заборона. Останні роки свого життя преподобний Максим Грек провів у Троїце-Сергієвій Лаврі. Йому було вже близько 70 років. Гоніння й праці позначилися на здоров'я преподобного, але дух його був бодр; він продовжував працювати. Разом зі своїм келейніком і учнем Нілом преподобний усердно перекладав Псалми з грецької на слов'янська мова. Ні гоніння, ні укладання НЕ відтяв преподобного Максима.

Святий преставілся 21 січня 1556 року. Він похований у північно-західної стіни Духовской церкви Троїце-Сергієвої Лаври. Засвідчено чимало чудес, здійснений у гробниці подвижника, на якій написані тропар і кондак йому. Лик преподобного Максима часто зображується на іконі Собору Радонезького святих.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 496
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: